St.-Willibrordus - Geschiedenis

Onderstaande tekst komt uit het jubileumboek dat werd uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig jubiluem in 2003.

 

Het begin
In de jaren vijftig startte Piet Jansen met een tiental jongelui uit Casteren een muziekgroepje. Ze kregen de beschikking over een aantal trommen en speelden er, onder de vleugels van het Gilde, driftig en steeds bedrevener op los. Al snel sprak men in Casteren over Den Drumband en in de volksmond wordt die naam tot op de dag van vandaag gebruikt.

In de loop van het jaar 1953 begon de Tamboergroep met afzonderlijke repetities en werd, om in aanmerking te kunnen komen voor gemeentelijke subsidie, een zelfstandige vereniging onder de vleugels van het Gilde opgericht. Het is dàt moment in de geschiedenis wat algemeen wordt gezien als het ontstaansmoment van de Muziekvereniging. Dat jaren later pas, in 1957, een eigen bestuur werd gekozen en statuten werden vastgelegd en ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel, doet niets af aan het feit dat "het kind" in 1953 is geboren. Het werd, om zo te zeggen, wat later ingeschreven in de "burgerlijke stand".

Zonder mensen geen geschiedenis
Het zijn de mensen van de vereniging zélf en de muzikale leiders en bestuurders door de jaren heen, die haar geschiedenis hebben geschreven. Met ambitie en doorzettingsvermogen, maar vooral met liefde voor muziek hebben zij de Muziekvereniging gemaakt tot een bloeiende vereniging met naam en faam in Casteren en ver daarbuiten. Hun namen vindt u verderop in dit boek. Zonder echter iemand te kort te willen doen moet een naam hier worden genoemd: Piet Jansen, de man van het eerste uur. De man die zei: "als het goed gaat droom ik ervan en als het slecht gaat lig ik ervan wakker". Hij heeft het fundament gelegd waarop de vereniging werd gebouwd en waarop zij groeide en bloeide tot wat zij nu is.

Groei en ontwikkeling
In de loop van de jaren neemt het ledenaantal gestaag toe en de bezetting werd uitgebreid met blaasinstrumenten, hetgeen aanleiding was voor een naamswijziging in "Jachthoorn- en Trompettercorps Sint Willibrordus". In de jaren daarna werd de bezetting nog tweemaal gewijzigd. Signaalinstrumenten en jachthoorns werden vervangen door 1-ventielinstrumenten en later door 3-ventielinstrumenten, aangevuld met concerttrommen, lyra's, bassen, baritons en tuba's. Zo ontstond een volledige drumfanfarebezetting en was opnieuw een naamswijziging nodig: "Drumfanfare Sint Willibrordus".

 

Een nieuwe koers
Moeilijke tijden breken aan in de jaren 1992/1993. Een groot aantal leden verlaat de vereniging en het wordt duidelijk dat een andere aanpak noodzakelijk is. Een nieuwe weg wordt ingeslagen en onder het motto "wie de jeugd heeft, heeft de toekomst" wordt de nadruk gelegd op het opleiden van nieuwe jeugdige muzikanten en worden bovendien houten blaasinstrumenten, klarinet en saxofoon, toegevoegd.
Die toekomstvisie van het toenmalige bestuur blijkt een juiste te zijn. Vooral het opleidingsorkest met afzonderlijke repetities en een eigen repertoire blijkt een gouden greep met als resultaat dat de Muziekvereniging nu, tien jaar later, 55 musicerende leden telt, onderverdeeld in een blaasorkest, een slagwerkgroep, een jeugdorkest en het dweilorkest Batz.

De kracht van de vereniging
Wat de vereniging zo sterk maakt is de hechte onderlinge band. Het gemeenschappelijke plezier in het muscieren, de inspanningen die nodig zijn om noodzakelijke geldmiddelen bijeen te brengen, maar ook de ontspanning op kampweekend, feesten en uitstapjes houden de vereniging levend in de dubbele betekenis van het woord. De rijke oogst van wat werd gezaaid met visie, deskundigheid en noeste arbeid van bestuurders, opleiders en dirigenten, maar vooral ook van de leden zelf, is een sieraad dat met trots en voldoening mag worden gedragen door alle leden van "muziekvereniging Sint Willibrordus". 
>Bekijk meer oude foto's
>Bekijk het jubileumboek 50-jr bestaan

 

 

Agenda

oktober 2020
madiwodovrzazo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Contact en social media

      
>E-mail de redactie

Corona per week

Wijzigingen vanwege Coronavirus


* Den Aord aangepast open

* Casters Vervoer staakt dienstregeling
* De Goei Kaomer stopt weer, tot nader bericht
* KBO stopt alle activiteiten
* Welfare stopt, tot nader bericht
* Aordètig Eten stopt, tot nader bericht
* Geen voetbal en korfbal

Sport

VV Casteren   NeCa 
  
Programma volgt   Programma volgt
>Wedstrijdverslagen    
Vanwege het coronavirus is de amateursport tijdelijk stilgelegd

Statistieken

13 bezoekers online
Vandaag: 63 unieke bezoekers
Deze week: 392 unieke bezoekers
Totaal: 136146 unieke bezoekers